Gastric bypass

Gastric Bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Letterlijk betekent de term omzeilen van de maag. Met deze ingreep kunnen ernstige vormen van overgewicht behandeld worden, vooral de z.g. morbide obesitas. De ingreep is ingewikkeld en ingrijpend, maar kan vaak laparoscopisch worden uitgevoerd. De maag wordt verkleind, soms tot slechts 10% van zijn oorspronkelijke omvang, en verderop op de dunne darm aangesloten. De ingreep is ingrijpender dan een maagverkleining, want dan wordt slechts de maag verkleind en eventueel een maagband geplaatst.

Er zijn meerdere manieren waarop deze chirurgische ingreep kan worden uitgevoerd.
Maar in essentie bestaat elke procedure uit het volgende:

  • Van het bovenste deel van de maag wordt een mini-maag gemaakt met een inhoud van ongeveer 15-30ml (1-2 lepels), dit beperkt effectief de hoeveelheid voedsel dat ingenomen kan worden. De maag kan worden verkleind door het fysiek scheiden, dan wel door het partitioneren met behulp van chirurgische nietjes. Meestal wordt gekozen voor het fysiek scheiden om te voorkomen dat de maag zichzelf herstelt en de operatie als zodanig ongedaan maakt.
  • Na de maag wordt de dunne darm gescheiden en wordt de maag op een andere wijze aan de dunne darm verbonden. De “nieuwe” maag wordt vervolgens rechtstreeks aangesloten op de dunne darm. Echter de hoeveelheid dunne darm die gebruikt wordt is afhankelijk van de gekozen methode en be├»nvloedt uiteindelijk de hoeveelheid voedingsstoffen die nog door het lichaam opgenomen (kunnen) worden.

Links:

Blog van Applejan
Groep op Hyves