Uit het Maand archief: september, 2010

U bekijkt nu de archief van:
De weg naar Maatschappelijke acceptatie .

Wachten, wachten en nogeens wachten

17-09-2010

Dr Spooren houdt wel woord.  s’ Avonds om 21:00 uur ging de telefoon en gaf hij het resultaat van de gal echo. Er zat wel wat gruis in de gal maar dat was niet noemenswaardig. Daarom vond hij het niet verstandig om de gal meteen te verwijderen tijdens de operatie. Wat vreemd overkomt als je weet dat in Engeland dit een standaard onderdeel van de operatie is.

26-09-2010
Wachten op een bericht waarvan je niet weet wanneer het komt lijkt een eeuwigheid te duren en wordt steeds zwaarder. Ik merk aan M dat het nu echt snel moet gaan gebeuren want langzaam maar zeker trekt ze het niet meer. Vorig weekend aten we biefstuk met pepersaus. Haar reactie: “Hiervan moet ik nu echt genieten want dit kan wel eens de laatste keer zijn dat ik dit kan eten.”

Ook lijkt het dat er steeds meer uitzendingen op TV zijn die over overgewicht operaties gaan. Hoevaak valt iets valt pas op als je er zelf bij betrokken raakt.  Zo heb je ook een serie op RTL8 “The Fat Doctor” waarin mensen met morbide obesitas geholpen worden. Alle personen die ik heb gezien zijn binnen 4 to 5 maanden zeker 40 kg kwijt.
Ik kan me dan goed voorstellen dat je dan gaat denkt “Had ik dat maar …” . Ik merk dat M steeds duidelijker zit te wachten op dat verlossende telefoontje. (eigenlijk al vanaf de laatste week van de vakantie)

Vandaag (op mijn verjaardag) werd het haar even te veel, maar naar een paar snikken sluit ze zich weer en gaat verder omdat het moet. Elk huis heeft zijn kruis maar soms komt er wel heel veel op je schouders.
Op de een of andere manier hoop ik dat dr. Maring dit leest en haar vervroegd laat oproepen.
Maar ik weet dat dat zeker niet het geval.

Het komt nu dichtbij.

01-09-2010
Voor de afgesproken 9:50 werden we door Dr. Spooren opgehaald uit de wachtruimte. Ja ik mocht weer mee. Zoals altijd kwam hij vriendelijk lachend ons tegoed. Na wat algemene zaken werd M gewogen. Het is net vakantie geweest en de laatste week van onze vakantie had toch gezorgd voor 1,5 kg extra. Dr. Spooren wilde daar nog een positieve draai aan te geven door te zeggen, tja maar nu was het met schoenen. Maar M corrigeerde hem meteen.

Daarna kwam het verhaal rondom de 6 maanden wachttijd. Hij nam meteen de telefoon en belde het afspraak bureau. Hij gaf toen aan dat we nu moesten rekenen op eind Oktober misschien begin November als alles normaal verliep. Omdat sinds kort dit ziekenhuis ook een Bagiatisch Centrum heeft zal Dr Maring zijn aantal moeten halen. Misschien dat hij nu zelfs meer zal gaan opereren.

Men is nu druk bezig alle procedures opnieuw te beschrijven en personeel aan te trekken. Uiteindelijk is het de bedoeling om iemand binnen 6 weken na goedkeuring door de chirurg geopereerd te hebben. Maar dat is nog toekomst muziek. Wat de nazorg betreft komt er een team dat deze zal verzorgen. Ook is met verzekeraars afgesproken dat patiënten die deze operatie hebben ondergaan een lange tijd één keer per jaar gezien moeten worden. Waarbij direct na de operatie een Verpleegkundige de nazorg op zich zal nemen. Ook dit is nog niet operationeel. Daarom heeft hij al vast een afspraak laten maken voor over 6 maanden.

Net voor het weggaan kwam M met een vraag waar ik zelf niets van wist. Een aantal jaar geleden had ze regelmatig last van galstenen en galaanvallen. Hiervan was toen een echo gemaakt maar men opereerde toen niet ivm te groot overlijdensrisico. Zou het mogelijk zijn om de gal tegelijk met deze operatie te laten verwijderen?
Dr. Spooren gaf aan dat dit in het verleden wel eens vaker is gedaan, maar dat dit niet een snelle genezing tegoeden kwam.

Hij kon op zijn scherm lezen dat er inderdaad een echo was gemaakt en stelde voor deze nogmaals te doen en daarna te bepalen of het verzoek aan Dr. Maring moest worden doorgegeven.
13 september word de echo gemaakt en zal Dr. Spooren telefonisch contact opnemen over de bevindingen. Bij het vertrek hoopte hij dat M zo spoedig mogelijk geholpen zou worden.

Dan wordt het nu wachten met de operatie in zicht.